mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Karkówkowa zupa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taka „inna” zupa z karkówki baraniej

Karkówkowa zupa

Składniki:

Karkówkowa zupa

 

  • 1 średnia karkówka barania,
  • 3 suszone grzyby,
  • 2 marchewki,
  • 1 mała pietruszka,
  • 2 cebule,
  • 1 szklanka fasoli,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka suszonego koperku,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • pieprz i sól do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Karkówkowa zupa
Dzień przed przygotowaniem zupy należy namoczyć fasolę. Baranią karkówkę zalewamy 2 litrami wody i dodajemy suszone grzyby. Następnie dodajemy namoczoną fasolę i powoli gotujemy. Kiedy mięso będzie na wpół miękkie, dodajemy startą na grubej tarce włoszczyznę, drobno posiekaną cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę i wszystko razem gotujemy. Z jajka i mąki zagnieść bardzo twarde ciasto, które następnie zetrzeć na tarce i wsypać do zupy pod koniec gotowania. Mięso wyjąć, oddzielić od kości, skroić drobno i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą i majerankiem.