Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Karmeliki rumowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasteczka rumowe z krówkami i czekoladą są bardzo kruche i smaczne

Karmeliki rumowe

Składniki:

Karmeliki rumowe

 

  • 8 dag mąki tortowej,
  • 3 cukierki krówki,
  • 5 dag czekolady gorzkiej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 dag cukru waniliowego,
  • 1,5 dag kakao,
  • 0,5 łyżki miodu,
  • 4 dag cukru pudru,
  • 5 dag masła,
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego

 

Sposób przygotowania:

Karmeliki rumowe
Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę, dodać płynny miód i aromat rumowy. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać do masy, rękami zagnieść ciasto. Krówki razem z czekoladą posiekać nożem, połączyć z ciastem. Utoczyć 2 wałki grubości palca i ułożyć na przygotowanej blaszce, wałki z ciasta delikatnie spłaszczyć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 st przez 10 minut. Jeszcze ciepłe pokroić na około 30 małych ciasteczek.

Tagi:

czekolada