Sposób przygotowania:
Chicken dreams
Filet opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek. podzielić na dwie części, każdą rozciąć tak by powstały 4 kotlety. Każdy rozbić tłuczkiem, tak by powstał duży i cienki- ale by nie porozrywać delikatnego mięsa. Oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do duszonego mięsa.
Cukinię ze skórką podzielić na 4 długie paski, paprykę pokroić na cienkie paski. Na płatach kurczaka położyć po pasku cukinii i 3 paski papryki, ściśle zwijać cienkie, podłużne roladki, jeśli nie będzie się trzymać- można owinąć sznurkiem do mięsa, jak typową roladę, u mnie nie było to konieczne.Na patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić roladki obracając je, po czym zmniejszyć ogień i podlać odrobiną wody, dusić pod przykryciem około 15-20 minut.
A w tym samym czasie można przygotować:
CEBULKA: na patelni rozgrzać olej 4-5 łyżek, dodać pokrojona drobno czerwoną cebulkę, dusić na małym ogniu około 10-12 minut mieszając( nie przypalić!) dodać żurawinę, sos sojowy, szczyptę soli, cukier, podlać octem balsamicznym, zwiększyć nieco stopień grzania, mieszać aż nadmiar płynu wyparuje.
RYŻ: Paczuszki ryżu zalać wrzątkiem, dodać sól, ugotować wg czasu podanego na kartoniku.
MARCHEW: Na małą patelnie( 3 łyżki oleju) wrzucić startą na grubych oczkach marchew i drobno posiekanego pora. Dusić około 10 minut, raz po raz mieszając, posolić.
Gotowe składniki trzymać w cieple.
Do małej miseczki ( w kształcie spłaszczonego walca) włożyć garść liści szpinaku, pół woreczka ryżu, dociskać ściśle łyżką, na sam koniec 1/4 marchewki. Tak postąpić z każdą porcją.
Wyłożyć ostrożnie ryżowe babeczki na talerze( szpinak będzie wtedy na wierzchu, a marchew na spodzie).
Na szpinaku ułożyć pokrojoną skośnie roladkę( ja pokroiłam na 3-4 części( środkowe, plasterki około 1.5-2 cm grubości), bez końcówek prezentują się ładniej) polać wytworzonym w czasie duszenia aromatycznym sosikiem oraz karmelizowaną cebulka z żurawiną. Smacznego:)
Taki kolorowy torcik potrafi zachwycić:)
szpinak- świeże liście szpinaku można także podsmażyć, dosłownie 2- 3 minutki na maśle, doprawić
*marchewka i por- obraną marchew wraz z porem można ugotować jednocześnie w garnku z ryżem, a potem zetrzeć lub drobno pokroić
*ryż można wymieszać ze startymi warzywami, bez tworzenia kolejnej warstwy
Cukinię ze skórką podzielić na 4 długie paski, paprykę pokroić na cienkie paski. Na płatach kurczaka położyć po pasku cukinii i 3 paski papryki, ściśle zwijać cienkie, podłużne roladki, jeśli nie będzie się trzymać- można owinąć sznurkiem do mięsa, jak typową roladę, u mnie nie było to konieczne.Na patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić roladki obracając je, po czym zmniejszyć ogień i podlać odrobiną wody, dusić pod przykryciem około 15-20 minut.
A w tym samym czasie można przygotować:
CEBULKA: na patelni rozgrzać olej 4-5 łyżek, dodać pokrojona drobno czerwoną cebulkę, dusić na małym ogniu około 10-12 minut mieszając( nie przypalić!) dodać żurawinę, sos sojowy, szczyptę soli, cukier, podlać octem balsamicznym, zwiększyć nieco stopień grzania, mieszać aż nadmiar płynu wyparuje.
RYŻ: Paczuszki ryżu zalać wrzątkiem, dodać sól, ugotować wg czasu podanego na kartoniku.
MARCHEW: Na małą patelnie( 3 łyżki oleju) wrzucić startą na grubych oczkach marchew i drobno posiekanego pora. Dusić około 10 minut, raz po raz mieszając, posolić.
Gotowe składniki trzymać w cieple.
Do małej miseczki ( w kształcie spłaszczonego walca) włożyć garść liści szpinaku, pół woreczka ryżu, dociskać ściśle łyżką, na sam koniec 1/4 marchewki. Tak postąpić z każdą porcją.
Wyłożyć ostrożnie ryżowe babeczki na talerze( szpinak będzie wtedy na wierzchu, a marchew na spodzie).
Na szpinaku ułożyć pokrojoną skośnie roladkę( ja pokroiłam na 3-4 części( środkowe, plasterki około 1.5-2 cm grubości), bez końcówek prezentują się ładniej) polać wytworzonym w czasie duszenia aromatycznym sosikiem oraz karmelizowaną cebulka z żurawiną. Smacznego:)
Taki kolorowy torcik potrafi zachwycić:)
szpinak- świeże liście szpinaku można także podsmażyć, dosłownie 2- 3 minutki na maśle, doprawić
*marchewka i por- obraną marchew wraz z porem można ugotować jednocześnie w garnku z ryżem, a potem zetrzeć lub drobno pokroić
*ryż można wymieszać ze startymi warzywami, bez tworzenia kolejnej warstwy
kasik12
bernika
elzbieta8960
msewka
jaNina
5+