thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Chicken dreams

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Roladki z kurczaka na ryżowo- warzywnym łóżku z karmelizowana cebulką...

Chicken dreams

Składniki:

Chicken dreams

 

  • podwójny filet z kurczaka
  • 2 woreczki ryżu
  • 2 marchewki
  • kawałek pora
  • 4 garści listków szpinaku
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 papryki(np. żółta, czerwona)
  • sól, świeżo mielony pieprz, przyprawa do mięsa duszonego
  • olej do smażenia
  • KARMELIZOWANA CEBULKA:
  • 2 średnie czerwone cebulki
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • olej rzepakowy
  • sól
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 płaska łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego

 

Sposób przygotowania:

Chicken dreams
Filet opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek. podzielić na dwie części, każdą rozciąć tak by powstały 4 kotlety. Każdy rozbić tłuczkiem, tak by powstał duży i cienki- ale by nie porozrywać delikatnego mięsa. Oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do duszonego mięsa.



Cukinię ze skórką podzielić na 4 długie paski, paprykę pokroić na cienkie paski. Na płatach kurczaka położyć po pasku cukinii i 3 paski papryki, ściśle zwijać cienkie, podłużne roladki, jeśli nie będzie się trzymać- można owinąć sznurkiem do mięsa, jak typową roladę, u mnie nie było to konieczne.Na patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić roladki obracając je, po czym zmniejszyć ogień i podlać odrobiną wody, dusić pod przykryciem około 15-20 minut.



A w tym samym czasie można przygotować:

CEBULKA: na patelni rozgrzać olej 4-5 łyżek, dodać pokrojona drobno czerwoną cebulkę, dusić na małym ogniu około 10-12 minut mieszając( nie przypalić!) dodać żurawinę, sos sojowy, szczyptę soli, cukier, podlać octem balsamicznym, zwiększyć nieco stopień grzania, mieszać aż nadmiar płynu wyparuje.



RYŻ: Paczuszki ryżu zalać wrzątkiem, dodać sól, ugotować wg czasu podanego na kartoniku.



MARCHEW: Na małą patelnie( 3 łyżki oleju) wrzucić startą na grubych oczkach marchew i drobno posiekanego pora. Dusić około 10 minut, raz po raz mieszając, posolić.

Gotowe składniki trzymać w cieple.

Do małej miseczki ( w kształcie spłaszczonego walca) włożyć garść liści szpinaku, pół woreczka ryżu, dociskać ściśle łyżką, na sam koniec 1/4 marchewki. Tak postąpić z każdą porcją.

Wyłożyć ostrożnie ryżowe babeczki na talerze( szpinak będzie wtedy na wierzchu, a marchew na spodzie).

Na szpinaku ułożyć pokrojoną skośnie roladkę( ja pokroiłam na 3-4 części( środkowe, plasterki około 1.5-2 cm grubości), bez końcówek prezentują się ładniej) polać wytworzonym w czasie duszenia aromatycznym sosikiem oraz karmelizowaną cebulka z żurawiną. Smacznego:)



Taki kolorowy torcik potrafi zachwycić:)

  szpinak- świeże liście szpinaku można także podsmażyć, dosłownie 2- 3 minutki na maśle, doprawić

  *marchewka i por- obraną marchew wraz z porem można ugotować jednocześnie w garnku z ryżem, a potem zetrzeć lub drobno pokroić

 *ryż można wymieszać ze startymi warzywami, bez tworzenia kolejnej warstwy