zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Chrusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chrusty, inaczej faworki to idealna przekąska na długie popołudnia.

Chrusty

Składniki:

Chrusty

 

  • 6 żółtek
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • kieliszek wódki
  • łyżka masła
  • odrobina startej skórki cytryny
  • odrobina cukru
  • 50 dag smalcu
  • 15 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • kieliszek spirytusu

 

Sposób przygotowania:

Chrusty
Z żółtek, mąki, śmietany, cukru- dodając skórkę z cytryny i wódkę- zagnieść ciasto jak na pierogi . Jeśli jest zbyt luźne, dodać mąki. Cienko rozwałkować, radełkiem wykrawać dość długie prostokąty, przeciąć każdy wzdłuż i przewinąć. Smażyć na złoty kolor we wrzącym smalcu z dodatkiem spirytusu. Wyjmować na bibułę. Gdy chrust obcieknie z tłuszczu, posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Tagi:

faworki chrust