Sposób przygotowania:
Chrusty
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać żółtka, masło, śmietanę, cukier puder i spirytus.
Zagnieść ciasto, po czym dobrze wyrobić, wybić wałkiem, przykryć i odstawić na 2 godz.
Następnie pokroić ciasto na kilka kawałków i każdą rozwałkować na cienki placek.Placek pokroić na paski.
W środku każdego paska zrobić nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec.
W rondlu rozgrzać tłuszcz, wkładać partiami chrusty i smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Chrusty wybierać na ręcznik papierowy, aby tłuszcz z nich ociekł.
Gotowe chrusty obsypujemy cukrem pudrem z wanilią
Zagnieść ciasto, po czym dobrze wyrobić, wybić wałkiem, przykryć i odstawić na 2 godz.
Następnie pokroić ciasto na kilka kawałków i każdą rozwałkować na cienki placek.Placek pokroić na paski.
W środku każdego paska zrobić nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec.
W rondlu rozgrzać tłuszcz, wkładać partiami chrusty i smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Chrusty wybierać na ręcznik papierowy, aby tłuszcz z nich ociekł.
Gotowe chrusty obsypujemy cukrem pudrem z wanilią