Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Chrusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wszyscy moi domownicy uwielbiają takie chrusty

Chrusty Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chrusty

 

  • 20 dkg śmietana,
  • 10 dkg masło
  • 15 dkg cukier puder
  • 12 szt żółtka
  • 75 dkg mąka
  • 1 kg smalec do smażenia
  • 1 kieliszek spirytus
  • cukier puder z wanilią

Sposób przygotowania:

Chrusty
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać żółtka, masło, śmietanę, cukier puder i spirytus.
Zagnieść ciasto, po czym dobrze wyrobić, wybić wałkiem, przykryć i odstawić na 2 godz.
Następnie pokroić ciasto na kilka kawałków i każdą rozwałkować na cienki placek.Placek pokroić na paski.
W środku każdego paska zrobić nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec.
W rondlu rozgrzać tłuszcz, wkładać partiami chrusty i smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Chrusty wybierać na ręcznik papierowy, aby tłuszcz z nich ociekł.
Gotowe chrusty obsypujemy cukrem pudrem z wanilią
Chrusty
Z podanych składników na chrusty zostało przygotowane ciasto i zbite tłuczkiem, by były chrusty bardziej kruche

Tagi:

faworki chrust