agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Domowe chrusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pyszne chrusty domowe nie tylko na tłusty czwartek

Domowe chrusty

Składniki:

Domowe chrusty

 

  • ocet 1 łyżka
  • smalec 300 g
  • cukier puder 3 łyżki
  • żółtko 6 szt
  • śmietana według uznania
  • mąka 2 szklanki
  • jajka 1 szt
  • spirytus 1 łyżka
  • sól 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Domowe chrusty
Przygotować składniki na chrusty, sparzyć wrzątkiem jajka. Następnie przesiać mąkę,zrobić w niej wgłębienie i wbić do środka jajko i żółtka. Dodać pozostałe składniki szczyptę soli, spirytus aby ciasto nie wpijało tłuszczu i taką ilość śmietany by zagnieść dość twarde, błyszczące ciasto. Robiąc chrusty pozostałą część ciast przykrywamy ściereczką żeby nie wyschło. Rozwałkowujemy na cieniutki placek, który kroimy na paski o szerokości 3-4 cm i długości 6-8 cm, każdy z pasków nacinamy wzdłuż, a następnie przewlekamy koniec faworka przez nacięcie. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz, smażymy faworki partiami na jasnozłoty kolor, osączamy na papierowym ręczniku, można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową nierównomiernie.