Sposób przygotowania:
Domowe chrusty
Przygotować składniki na chrusty, sparzyć wrzątkiem jajka. Następnie przesiać mąkę,zrobić w niej wgłębienie i wbić do środka jajko i żółtka. Dodać pozostałe składniki szczyptę soli, spirytus aby ciasto nie wpijało tłuszczu i taką ilość śmietany by zagnieść dość twarde, błyszczące ciasto. Robiąc chrusty pozostałą część ciast przykrywamy ściereczką żeby nie wyschło. Rozwałkowujemy na cieniutki placek, który kroimy na paski o szerokości 3-4 cm i długości 6-8 cm, każdy z pasków nacinamy wzdłuż, a następnie przewlekamy koniec faworka przez nacięcie. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz, smażymy faworki partiami na jasnozłoty kolor, osączamy na papierowym ręczniku, można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową nierównomiernie.