Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Karnawałowe faworki- chrust

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Na karnawał, na Tłusty Czwartek...

Karnawałowe faworki- chrust Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karnawałowe faworki- chrust

 

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki rumu
  • 2 sztuki jaj
  • 100 ml śmietany
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kg smalcu
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Karnawałowe faworki- chrust
Mąkę pszenną przesiewamy do sporej plastikowej miski, następnie dodajemy do niej sól, cukier kryształ, dwa całe jajka, śmietanę, rum i olej. Wyrabiamy szybko luźne ciasto. Ja nie dodałam od razu całej mąki, żeby ciasto nie wyszło za twarde i, żeby ładnie się wyrobiło( powinno być miękkie i plastyczne). Żeby wbić powietrze do ciasta przekładamy je na posypaną mąką stolnicę i uderzamy przez kilka minut w ciasto wałkiem kuchennym. Można też ciasto przepuścić 2- 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie ciasto dzielimy na mniejsze porcje i po kolei je rozwałkowujemy, następnie wycinamy z ciasta prostokąty o długości do 10 cm, szerokości 2- 3 cm. Na środku nacinamy każdy z nich i przewijamy. Przewinięte faworki układamy na wysypanej mąką tacy.Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Zdjęcie zrobiłam pod koniec smażenie, więc olej już się lekko "przypalił".Po usmażeniu wyjmujemy faworki na talerz wyłożony serwetkami lub kuchennym ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy posypane delikatnie cukrem pudrem. Smacznego :)
Karnawałowe faworki- chrust
Zagniatanie ciasta na faworki- przygotowanie faworków.
Karnawałowe faworki- chrust
Nabijanie powietrza do ciasta na faworki. Faworki powinny być kruche.
Karnawałowe faworki- chrust
Krojenie na porcje ciasta i nacinanie na środku w celu przewinięcia.
Karnawałowe faworki- chrust
Smażenie faworków na dobrze rozgrzanym smalcu( najlepiej smakują).