Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Oponki po wiedeńsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne oponki z ciasta parzonego, które smakują rewelacyjnie. Z podanego przepisu wychodzi ponad 50 sztuk.

Oponki po wiedeńsku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Oponki po wiedeńsku

ciasto

  • proporcje na 50 sztuk:
  • 500 ml wody
  • 150 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub spirytusu)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Lukier:

  • 200g cukru pudru lub 150g zwykłego cukru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Oponki po wiedeńsku
W małym garnuszku zagotować wodę z dodatkiem masła i szczypty soli. Garnek zdjąć z ognia, wsypać mąkę i szybko ją rozmieszać za pomocą drewnianej łyżki. Garnek ponownie postawić na ogień i masę mieszać do momentu aż masa będzie jednolita. Całość zdjąć z palnika i pozostawić do ostudzenia. Ciasto powinno odstawać od ścianek naczynia.

Spory kawałek papieru do pieczenia posmarować olejem. Ostudzone ciasto z jajkami utrzeć mikserem. Jajka dodawać pojedynczo. Na samym końcu dodać łyżeczkę aromatu waniliowego. Ciasto umieścić w szprycy z grubą końcówką i wyciskać z niej na papierze koła o średnicy 6 cm. Papier poprzecinać na kawałki tak, aby każdy okrąg miał swój oddzielny kwadrat. Olej rozgrzać do temperatury 180 stopni, Tłuszcz nie może być za zimny ani za gorący. Musi być go również spora ilość, żeby oponki swobodnie po nim pływały.

Pączki z papierkami wrzucać na rozgrzany olej. Ciasto powinno być u dołu. Po chwili pozdejmować papierki, które łatwo się odklejają. Smażyć około 3 minut z obu stron na złociutki kolor.

Nadmiar tłuszczu odsączyć na kuchennych ręcznikach.

Oponki po przestygnięciu posmarować gorącym lukrem lub po prostu posypać cukrem pudrem.

Lukier:

Sporządzić lukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 
Oponki po wiedeńsku