Sposób przygotowania:
Pączki z marmoladą wg Zub3ra
Mleko podgrzewamy. Połowę mleka odlewamy. Do jednej części dodajemy pokruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru i mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Do żółtek wsypujemy mąkę. Dodajemy drożdże, pozostałe mleko i spirytus. Zagniatamy ciasto ok 15 - 20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok pół godziny. Z ciasta formujemy placki, na których układamy łyżeczką porcję marmolady. Zlepiamy i formujemy okrągłe pączki. Odkładamy na ok 10 minut aby wyrosły. Tłuszcz rozgrzewamy wrzucamy pączki smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Smacznego!