Sposób przygotowania:
Pączki z nadzieniem kajmakowym
1.Drożdże rozkruszyć, wsypać 1 łyżkę cukru i wlać 3 łyżki ciepłego mleka. Rozetrzeć, posypać łyżeczką mąki ,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, ciepłe mleko,spirytus,roztrzepane żółtka,wyrośnięte drożdże i olej. Wszystko zagnieść. Ciasto powinno się odklejać od rąk. Zrobić z ciasta kulkę włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 3. Jak ciasto już wyrośnie lekko go odpowietrzyć przez poklepanie dłonią. Z ciasta urywać małe porcje i robić kulki. Układać na posypanej mąką stolnicy. Nakryć ściereczką i poczekać aż wyrosną. Po 15 minutach wyrośnięte pączki lekko spłaszczam dłonią i czekam aż ponownie wyrosną. 4.Rozgrzać tłuszcz do temp. 180 stopni C. Wkładać pączki i obsmażać z obu stron. W trakcie smażenia nie nakłuwać pączków. 5,Osączyć na ręczniku papierowym. Ciepłe nadziewać kajmakiem za pomocą szprycy. Pączki posypać cukrem pudrem .