smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Pączki z nadzieniem kajmakowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pączki z nadzieniem kajmakowym,które możemy zastąpić swoim ulubionym np. marmoladą, budyniem czy pozostawić bez nadziewania.

Pączki z nadzieniem kajmakowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pączki z nadzieniem kajmakowym

 

 

  • smalec lub olej do smażenia
  • 1 puszka kajmaku lub marmolada
  • cukier puder do posypania lub lukier

Sposób przygotowania:

Pączki z nadzieniem kajmakowym
1.Drożdże rozkruszyć, wsypać 1 łyżkę cukru i wlać 3 łyżki ciepłego mleka. Rozetrzeć, posypać łyżeczką mąki ,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, ciepłe mleko,spirytus,roztrzepane żółtka,wyrośnięte drożdże i olej. Wszystko zagnieść. Ciasto powinno się odklejać od rąk. Zrobić z ciasta kulkę włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 3. Jak ciasto już wyrośnie lekko go odpowietrzyć przez poklepanie dłonią. Z ciasta urywać małe porcje i robić kulki. Układać na posypanej mąką stolnicy. Nakryć ściereczką i poczekać aż wyrosną. Po 15 minutach wyrośnięte pączki lekko spłaszczam dłonią i czekam aż ponownie wyrosną. 4.Rozgrzać tłuszcz do temp. 180 stopni C. Wkładać pączki i obsmażać z obu stron. W trakcie smażenia nie nakłuwać pączków. 5,Osączyć na ręczniku papierowym. Ciepłe nadziewać kajmakiem za pomocą szprycy. Pączki posypać cukrem pudrem .
Pączki z nadzieniem kajmakowym
Pączek z nadzieniem kajmakowym w przekroju.
Pączki z nadzieniem kajmakowym
Przygotowanie pączków do smażenia.