bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Pączki z nadzieniem różanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pyszne i puszyste pączki z nadzieniem różanym. Moje ulubione, z tym nadzieniem smakują mi najlepiej.

Pączki z nadzieniem różanym

Składniki:

Pączki z nadzieniem różanym

 

 

  • 10 żółtek

 

 

  • 1 łyżka cukru

 

 

 

  • 150 gram cukru pudru

 

 

  • 50 ml. wódki lub spirytusu

 

  • Dodatkowo:

 

  • 500 gram różanej marmolady

 

  • cukier puder do posypania

 

  • olej lub tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki z nadzieniem różanym
Z niewielkiej ilości mąki, cukru mleka i drożdży robimy zaczyn, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem , dodajemy pozostałą przesianą mąkę, zaczyn oraz pozostałe składniki.

Wyrabiamy ciasto, na końcu dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu aż ciasto wchłonie masło. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, pozostawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.

Przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wałkujemy na grubość 0,5 cm., szklanką wycinamy krążki o średnicy 0,5 cm.. Na każdy krążek nakładamy marmoladę i przykrywamy drugim krążkiem, formujemy w kulkę. Gotowe pączki układamy na stolnicy wysypanej mąką i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

W garnku roztapiamy tłuszcz, na gorący tłuszcz wrzucamy wyrośnięte pączki i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone pączki układamy na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym.

Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.