Sposób przygotowania:
Pączki z nadzieniem różanym
Z niewielkiej ilości mąki, cukru mleka i drożdży robimy zaczyn, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem , dodajemy pozostałą przesianą mąkę, zaczyn oraz pozostałe składniki.
Wyrabiamy ciasto, na końcu dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu aż ciasto wchłonie masło. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, pozostawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wałkujemy na grubość 0,5 cm., szklanką wycinamy krążki o średnicy 0,5 cm.. Na każdy krążek nakładamy marmoladę i przykrywamy drugim krążkiem, formujemy w kulkę. Gotowe pączki układamy na stolnicy wysypanej mąką i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
W garnku roztapiamy tłuszcz, na gorący tłuszcz wrzucamy wyrośnięte pączki i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone pączki układamy na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym.
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Wyrabiamy ciasto, na końcu dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu aż ciasto wchłonie masło. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, pozostawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wałkujemy na grubość 0,5 cm., szklanką wycinamy krążki o średnicy 0,5 cm.. Na każdy krążek nakładamy marmoladę i przykrywamy drugim krążkiem, formujemy w kulkę. Gotowe pączki układamy na stolnicy wysypanej mąką i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
W garnku roztapiamy tłuszcz, na gorący tłuszcz wrzucamy wyrośnięte pączki i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone pączki układamy na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym.
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.