Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pączki z różą i cukrem pudrem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pączki z różą i cukrem pudrem to wszystkim dobrze znana klasyka, która zawsze jest pyszną kompozycją smakową.

Pączki z różą i cukrem pudrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z różą i cukrem pudrem

 

  • 500 g mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 25g wódki
  • tłuszcz do smażenia (olej, smalec wg uznania około 2l )

 

  • dodatkowo:
  • marmolada różana
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Pączki z różą i cukrem pudrem
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy .

Do ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, całość mieszamy, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie roztapiamy masło i je studzimy. Mąkę mieszamy z łyżeczką soli.

Do drugiej miski wbijamy 6 żółtek ubijamy je na gładką masę, następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, wódkę lub spirytus jak i mąkę z solą i masło - wyrobimy aż składniki się połączą (ciasto nie może być tęgie może się lekko lepić do rąk).

Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 h. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto, dzielimy na równe części (około 11-13 pączków).

Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na ręce, nałożyć marmoladę, zlepić brzegi formując pączka. Pączki układamy na stolnicę podsypując mąką - lekko spłaszczamy. Pączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrosną przez około 1,5h.

Pączki smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju do zarumienienia po kilka chwil z dwóch stron. Usmażone pączki wyciągamy na papierowy ręcznik, pozostawiamy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Oprószamy cukrem pudrem
Pączki z różą i cukrem pudrem
Pączki z różą i cukrem pudrem - idealne na karnawał
Pączki z różą i cukrem pudrem
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy - do ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru , 2 łyżki mąki, całość mieszamy, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie roztapiamy masło i je studzimy. Mąkę mieszamy z łyżeczką soli. Do drugiej miski wbijamy 6 żółtek ubijamy je na gładką masę, następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, wódkę lub spirytus jak i mąkę z solą i masło - wyrobimy aż składniki się połączą (ciasto nie może być tęgie może się lekko lepić do rąk).
Pączki z różą i cukrem pudrem
Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 h.
Pączki z różą i cukrem pudrem
Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto, dzielimy na równe części (około 11-13 pączków). Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na ręce, nałożyć marmoladę, zlepić brzegi formując pączka.