Sposób przygotowania:
Karnawałowe róże na jogurcie z konfiturąWykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zagniatamy je kilka minut na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną.
Formowanie róż karnawałowych:
Następnie ciasto wałkujemy bardzo cieniutko na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy po trzy różnej wielkości krążki. Każdy krążek nacinamy po bokach kilka razy.
Układamy je od największego krążka do najmniejszego smarując środki białkiem za pomocą pędzelka i na koniec dociskamy
Smażenie:
Następnie smażymy je na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony
Odsaczanie:
Usmażone odsączamy dokładnie na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Dekoracja:
Konfiturę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobą tylką. Na każdej różyczce wyciskamy rozetkę konfitury i oprószamy cukrem pudrem.
Podanie:
Gotowe podajemy. A ja smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 20 sztuk takich róż karnawałowych.
Ocet nie jest wyczuwalny, sprawia on, że słodkości smażone w głębokim oleju nie chłoną tłuszczu.
skuter5
Babeczka35
Bardzo polecam :) Warto :)
biedroneczki
Babeczka35
Dziękuję i polecam zrobić :)