Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Tort makowy z kremem kawowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort makowy to jeden z moich ulubionych ciast, który doskonale sprawdzi się podczas przyjęć. Krem kawowy powstał na bazie budyniu, wiec jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Biszkopt wzbogacony makiem tworzy niesamowity aromat.

Tort makowy z kremem kawowym

Składniki:

Tort makowy z kremem kawowym

na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 100 g suchego maku
  • 5 ml aromatu migdałowego
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 6 jajek

na krem

  • 650 ml mleka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 150 g masła
  • 60 g proszku budyniowego
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g kawy rozpuszczalnej kremowej
  • 3 żółtka

dekoracja

  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 15 g śmietanfixu

nasączenie

  • 100 ml wody
  • 50 ml likieru kawowego

Sposób przygotowania:

Tort makowy z kremem kawowym
Ciasto:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Miksujemy. Do masy dodajemy suchy mak. Mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na trzy części.

Krem kawowy:

W 500 ml mleka rozpuszczamy cukier trzcinowy i kawę . Doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę, proszek budyniowy i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Zagotowujemy. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.

Nasączenie:

Mieszamy ze sobą wodę i likier.

Płaty ciasta nasączamy. Płaty ciasta przekładamy kremem kawowym. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu.

Dekoracja:

Ciepłą śmietanę podgrzewamy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Do ciepłej śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Studzimy. Cześć masy polewamy na wierzch ciasta. Pozostałą masę chłodzimy. Zimną masę ubijamy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dekorujemy kremem kawowym i czekoladowym.

Tort chłodzimy dwie godziny.