Sposób przygotowania:
Róże karnawałowe z brendy
Na stolnicę wyłożyć przesianą mąkę, następnie dodajemy żółtka, margarynę i Brendy i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby delikatnie dodać mąkę. Ciasto zwijamy w kulę i wkładamy do woreczka, a następnie dajemy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie należy je wyjąć i rozwałkować.
Za pomocą 3 szklanek (różnej średnicy) wykrawamy koła. Szklanki mają być każda o ok. 2 cm mniejsza od poprzedniej. Każde koło nacinamy w kilku miejscach (im większe koło, tym większe nacięcie). Największe koło smarujemy białkiem, nakładamy średnie, dajemy znów białko i najmniejsze koło. Dociskamy całość na środku.
Następnie wkładamy na rozgrzany w rondlu tłuszcz. Pamiętać należy, aby cała róża była zakryta po włożeniu do rondla. Ona wypłynie. Smażyć przez chwilę. Po wyjęciu, osuszyć, posypać cukrem pudrem, a na koniec na środek koła dać trochę konfitury lub marmolady.
Smacznego.
Za pomocą 3 szklanek (różnej średnicy) wykrawamy koła. Szklanki mają być każda o ok. 2 cm mniejsza od poprzedniej. Każde koło nacinamy w kilku miejscach (im większe koło, tym większe nacięcie). Największe koło smarujemy białkiem, nakładamy średnie, dajemy znów białko i najmniejsze koło. Dociskamy całość na środku.
Następnie wkładamy na rozgrzany w rondlu tłuszcz. Pamiętać należy, aby cała róża była zakryta po włożeniu do rondla. Ona wypłynie. Smażyć przez chwilę. Po wyjęciu, osuszyć, posypać cukrem pudrem, a na koniec na środek koła dać trochę konfitury lub marmolady.
Smacznego.
SylaUla
Helena_141