Sposób przygotowania:
Róże karnawałowe
1. Ciasto: Wszystkie składniki dobrze zagnieść rękami do uzyskania gładkiego ciasta. Owinąć go w folię i odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut do odpoczęcia. 2. Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem (około 15-30 minut), aby wprowadzić do ciasta jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Po tym czasie ciasto ponownie owinąć w folię i schłodzić w lodówce około 30 minut. 3. Po upływie tego czasu, ciasto cieniutko rozwałkować, a następnie wycinać równą liczbę krążków trzech wielkości (u mnie duża szklanka, mała szklanka i kieliszek.) Każdy krążek naciąć 5 razy uważając, aby nie przeciąć środka. Krążki składać po 3 – od największego do najmniejszego. Na koniec docisnąć palcem środek róży, aby poszczególne krążki skleiły się ze sobą. 4. Róże smażyć na rozgrzanym oleju (175st.C) z obu stron do zarumienienia. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Pozostawić do wystudzenia. 5. Ostudzone róże posypać cukrem pudrem (opcjonalnie), a w środek włożyć wiśnię/ drobny owoc/ konfiturę. Smacznego!