anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Róże karnawałowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Są wyśmienite w smaku i wyglądają naprawdę uroczo o zapachu tez można wspomnieć jednym słowem są czarujące.

Róże karnawałowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Róże karnawałowe

 

  • 500 g mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 4 łyżki śmietany
  • Sól
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder
  • Dżem

Sposób przygotowania:

Róże karnawałowe
Mąkę przesiać dodać żółtka, masło oraz śmietanę wymieszaną ze spirytusem. Całość delikatnie osolić i zagnieść ciasto. Zawinąć w woreczek na około godzinę rozwałkować na ok. 3 mm, wykroić 3 wielkości krążków np.szklanką, literatką i kieliszkiem, naciąć je w 5 miejscach ale nie przekrój do końca. 

Środek dużego i średniego krążka posmarować białkiem i docisnąć na wierzch docisnąć mały. 

Smażyć na rozgrzanym oleju w zloty kolor. Ważne aby róże smażyć najmniejszym krążkiem w dół. Na koniec udekorować dżemem lub czekoladą. 
Róże karnawałowe
ciasto jest dość twarde ale elastyczne i nie pęka
Róże karnawałowe
róże nie muszą być idealnej w czasie smażenia rozkwitną