Sposób przygotowania:
Karnawałowe sushi-nie sushi.
Ryż do sushi gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kiedy będzie już gotowy przekładamy go z garnka do miski - najlepiej drewnianej. Przygotowujemy sos do ryżu: w garnuszku lekko podgrzewamy ocet ryżowy z cukrem i solą. Mieszamy. Wlewamy do ryżu. Mieszamy. Przykrywamy i zostawiamy do wystygnięcia. Kiedy ryż będzie już w temperaturze pokojowej zaczynamy zabawę w przygotowywanie sushi. Na blacie rozkładamy bambusową matę, na niej kładziemy jeden arkusz nori. Na glony wykładamy ryż. Od czasu do czasu dobrze opłukać ręce aby ryż lepiej się dał rozkładać. Zostawiamy marginesy z obu stron arkusza. Na dolnej krawędzi ryżu układamy ulubione dodatki i za pomocą maty zwijamy glony w rulonik. Dobrze dociskamy. Potem ruloniki tniemy na kawałki i układamy na paterze. podajemy z sosem sojowym i pastą wasabi.
marietta