izabela11111

izabela11111

Szef Kuchni
[Przepisów: 156]

Karnawałowy mus czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Smaczny mus czekoladowy, idealny np. na karnawałową imprezę.

Karnawałowy mus czekoladowy

Składniki:

Karnawałowy mus czekoladowy

 

  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 15 dag margaryny
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • wiórki kokosowe
  • kostki białej czekolady do dekoracji
  • płatki migdałowe do dekoracji
  • sól

Sposób przygotowania:

Karnawałowy mus czekoladowy
Oba rodzaje czekolady mocno schłódź, następnie zetrzyj je na tarce do miski, dodaj cukier waniliowy i lekko przemieszaj. Margarynę stop na parze, dodaj do naczynia ze startą czekoladą wymieszaną z cukrem waniliowym. Przez cały czas to mieszaj, aż masa stanie się jednolita, potem odstaw do ostygnięcia. Jajka umyj, osusz, rozbij, oddzielając białka od żółtek. Żółtka połącz z przestudzoną masą czekoladową. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywna pianę. Do miski z masą czekoladowo-żółtkową dodaj łyżkę sztywnej piany z białek, wymieszaj i ponownie dołóż łyżkę piany, aż do wyczerpania składników. Rozłóż mus do pucharków, wstaw do lodówki na 2-3 godz. Przed podaniem udekoruj wiórkami kokosowymi, listkami białej czekolady i płatkami migdałowymi.