Sposób przygotowania:
Karp Eli w cieście piwnymprzygotowanie ryby
![Karp Eli w cieście piwnym Karp Eli w cieście piwnym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/karp-eli-w-ciescie-piwnym-579043.jpg)
Filety karpia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na porcje . Filety naciąć wzdłuż żeby pozbyć się małych ości.
przygotowanie ryby cd
![Karp Eli w cieście piwnym Karp Eli w cieście piwnym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/karp-eli-w-ciescie-piwnym-579044.jpg)
Filety oprószyć solą i pieprzem.
przygotowanie ciasta
![Karp Eli w cieście piwnym Karp Eli w cieście piwnym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/karp-eli-w-ciescie-piwnym-579045.jpg)
Do garnka wlać piwo i dodawać mąkę - tyle żeby ciasto było gęściejsze niż na naleśniki. Do ciasta dodać przyprawy i wymieszać.
smażenie ryby
![Karp Eli w cieście piwnym Karp Eli w cieście piwnym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/karp-eli-w-ciescie-piwnym-579046.jpg)
Filety zanurzać w cieście.
smażenie ryby cd
![Karp Eli w cieście piwnym Karp Eli w cieście piwnym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/karp-eli-w-ciescie-piwnym-579047.jpg)
W rondlu rozgrzać olej rzepakowy. Wkładać do oleju filety w cieście i smażyć na złoty kolor. Filety wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. Karpia można podawać na ciepło i na zimno!