Sposób przygotowania:
Fasola z warzywami w pomidorach
Fasolę moczyć w wodzie z 12 godzin, wod wylać i wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut.
W rondlu stopić pokrojoną drobno wędzoną słoninę, wsypać drobno pokrojoną cebulę.
Obraną włoszczyznę rozdrobnić w rozdrabniaczu i dodać do słoniny z cebulą, podsmażać z 5 minut.
Bardzo dojrzałe pomidory zmiksować z ząbkami czosnku w rozdrabniaczu, wlać do warzyw, zagotować.
Do pomidorów wlać fasolę z szybkowara, dodać cukier, sól, paprykę ostrą, majeranek, ocet jabłkowy, gotować z 5 min ut, najlepiej smakuje po kilku godzinach gdy smaki połączą się dobrze z fasolą.
W rondlu stopić pokrojoną drobno wędzoną słoninę, wsypać drobno pokrojoną cebulę.
Obraną włoszczyznę rozdrobnić w rozdrabniaczu i dodać do słoniny z cebulą, podsmażać z 5 minut.
Bardzo dojrzałe pomidory zmiksować z ząbkami czosnku w rozdrabniaczu, wlać do warzyw, zagotować.
Do pomidorów wlać fasolę z szybkowara, dodać cukier, sól, paprykę ostrą, majeranek, ocet jabłkowy, gotować z 5 min ut, najlepiej smakuje po kilku godzinach gdy smaki połączą się dobrze z fasolą.