Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Karp pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karpia podawać z surówkami.

Karp pieczony

Składniki:

Karp pieczony

 

  • 1,5 kg karpia
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • szklanka wody
  • liście selera
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Karp pieczony
Karpia sprawić, oczyścić, umyć, osączyć i naciąć w poprzek na grzbiecie i każdej stronie po 4 razy. Czosnek obrać, podzielić na cząstki i drobno posiekać. Liście selera i natkę pietruszki drobno pokroić. Dodać sól i pieprz, połączyć z olejem. Karpia skropić sokiem z cytryny a następnie masą nadziać karpia w wewnątrz i nacięcia na zewnątrz. Przygotować brytfannę wysmarowaną tłuszczem, przełożyć karpia i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. Gdy karp będzie na wpół miękki to polać go wodą.