Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Karp smażony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mój przepis na tradycyjną rybkę Wigiliną, która zawsze wychodzi delikatna i nie podchodzi mułem. Nie może jej zabraknąć na Świątecznym stole.

Karp smażony

Składniki:

Karp smażony

Ryba:

  • 1 płat karpia o wadze około 1 kg

Przyprawy:

Pozostałe:

  • 2 duże jaja
  • 6 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 0,5 l mleka
  • 1 duża, biała cebula

Sposób przygotowania:

Karp smażony
1. Karpia dokładnie oczyścić i pokroić na 4-5 kawałków. Kawałki wrzucić do miski, zasypać pokrojoną cebulą, zalać mlekiem i odstawić na noc.

2. Jajka roztrzepać w misce. Przyprawy wymieszać i natrzeć każdy kawałek karpia.

3. Kawałki karpia maczać w jajku, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano po około pięć minut z każdej strony. Odsączyć na ręczniku papierowym. Życzę smacznego!