Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 502]

Udka po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso, które rozpływa się w ustach. Tak przygotowane, jest idealne na każdą okazję. Odkąd zrobiłam tak przygotowane udka, mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że są idealne.

Udka po chińsku

Składniki:

Udka po chińsku

 

  • 5 udek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie warzyw chińskich
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Szczypta chili
  • Sól
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka

Sposób przygotowania:

Udka po chińsku

I

Udka po chińsku
Przygotowanie udek kurczaka, myjemy, osuszamy, doprawiamy

1. Udka, myję, kroję na połówki. Doprawiam solą, oraz przyprawą do kurczaka, układam w woreczku do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 °C.

II

Udka po chińsku
Przygotowanie sosu oraz warzyw.

Czosnek oraz cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju.

3. Do warzyw dodaję mieszankę warzyw chińskich, podlewam jedną szklanką wody i
gotuję około dziesięciu minut.

4. Pod koniec gotowania wlewam sosy, ocet, miód, doprawiam solą oraz chili. Zagęszczam sos skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję i łączę warzywa z mięsem.

III

Gotowe.
6. Smacznego