Sposób przygotowania:
Karp z bakaliami
Karpia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na dzwonka. Posolić, popieprzyć i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Warzywa pokroić w cienkie plasterki, włożyć do lekko osolonej wody i gotować ok 15 minut. Do wywaru włożyć dzwonka z karpia i jeszcze 5 minut gotować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Orzechy, migdały i rodzynki sparzyć wrzątkiem, orzechy i migdały obrać ze skórki i drobno posiekać (można użyć blendera). Skórkę pomarańczową pokroić w drobną w kosteczkę. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, ułożyć rybę, obłożyć cebulą i bakaliami, zalać słodkim sokiem pomidorowym, wstawić do piekarnika na 30 minut. Podawać z frytkami lub ziemniakami z wody oraz surówką z pomidorów i papryki.