Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Karp z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Karp z bakaliami może być ozdobą wigilijnego stołu

Karp z bakaliami

Składniki:

Karp z bakaliami

 

  • 1 kg karpia,
  • 20 dag warzyw (marchewka, pietruszka, seler, por),
  • 10 dag cebuli,
  • oliwa lub olej,
  • 15 dag bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa),
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Karp z bakaliami
Karpia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na dzwonka. Posolić, popieprzyć i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Warzywa pokroić w cienkie plasterki, włożyć do lekko osolonej wody i gotować ok 15 minut. Do wywaru włożyć dzwonka z karpia i jeszcze 5 minut gotować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Orzechy, migdały i rodzynki sparzyć wrzątkiem, orzechy i migdały obrać ze skórki i drobno posiekać (można użyć blendera). Skórkę pomarańczową pokroić w drobną w kosteczkę. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, ułożyć rybę, obłożyć cebulą i bakaliami, zalać słodkim sokiem pomidorowym, wstawić do piekarnika na 30 minut. Podawać z frytkami lub ziemniakami z wody oraz surówką z pomidorów i papryki.

Tagi:

bakalie