Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Karp z pieczarkami i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karpia podawać z surówką.

Karp z pieczarkami i ziemniakami

Składniki:

Karp z pieczarkami i ziemniakami

 

  • 1,5 kg karp
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 10 małych ziemniaczków
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Karp z pieczarkami i ziemniakami
Karpia sprawić, wyczyścić, umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie, skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć i odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie ułożyć rybę w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Pieczarki pokroić w plastry, a natkę pietruszki drobno posiekać i posypać rybę. Ziemniaki obrać, ułożyć wokół karpia. Całość posolić i wstawić do piekarnika. Piec przez 50 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać resztą zieleniny.

Tagi:

karp ziemniaki