SUPERPRZEPIS

Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem

  • Katarzyna J.
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 400
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem

Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem- doskonała propozycja na wigilijny stół. Warto przygotować tę potrawę.

Składniki:

Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem

 

Sposób przygotowania:

Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem

Przygotowanie pieczarek

Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem
Pieczarki kroję i podsmażam na oliwie. Doprawiam do smaku.

Pieczarki kroję w plasterki. Smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem.

Przygotowanie makaronu

Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem
Makaron gotuję do miękkości. Odcedzam na sitku.

Makaron gotuję w osolonej wodzie według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Odcedzam.

Smażenie ryby

Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem
Karpia obsmażam na maśle. Dodaję makaron i pieczarki.

Karpia dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Rybę oprószam z dwóch stron solą oraz pieprzem. Cebulę kroję w półplasterki.

N patelni rozpuszczam masło. Układam karpia. Dodaję cebulę. Rybę smażę na małym ogniu po około 5 minut z każdej strony.

Do karpia dodaję podsmażone pieczarki oraz makaron.

Duszenie ryby w śmietanie

Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem
Rybę, makaron i pieczarki zalewam śmietaną.

Całość zalewam śmietaną. Duszę na małym ogniu około 5 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową potrawę wykładam na talerz. Posypuję posiekanym świeżym koperkiem.