Sposób przygotowania:
Wigilijny karp z faszerowanymi pieczarkami
Umyć i osuszyć filet z karpia. Obrać cebule i pokroić w cienkie plastry. Rybę lekko posolić, skropić sokiem z cytryny i obłożyć plastrami 2 cebul ( pod spód fileta też włożyć plastry cebuli )- zamkną pojemnik i zostawić w lodówce na kilka godzin ( najlepiej zrobić to w Wigilię rano ). Wyjąć rybę , wyrzucić cebulę , osuszyć filet papierowymi ręcznikami kuchennymi. Osolić posypać pieprzem, oprószyć mąką. Pieczarki oczyścić na sucho. Wykręcić ogonki i bardzo drobno pokroić. Usiekać równie drobno pół małej cebuli. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i usmażyć na rumiano kapelusze pieczarek. Zdjąć z patelni. Na pozostały tłuszcz włożyć pokrojone ogonki i cebulkę. Usmażyć na złoto. Zdjąć z patelni odcedzając tłuszcz. Przygotować farsz do pieczarek mieszając podsmażone z cebulą usiekane ogonki , odrobinę tartej bułki i majonez. Wymieszać. Doprawić do smaku. Napełnić kapelusze pieczarek, posypać bułką tartą. Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść karpia i smażyć na złoto z obu stron. Po przewróceniu karpia na drugą stronę ułożyć obok przewrócone farszem do spodu pieczarki i zapiec je. Podawać karpia obłożonego faszerowanymi kapeluszami pieczarek .