Sposób przygotowania:
Karpatka
wodę z margaryną zagotować , wsypać mąkę i energicznie mieszać by wyszła względnie jednolita masa bez grudek..uwaga, nie przypalić!!:)) odstawić do wystygnięcia . Do zimnej masy dodawać po jednym jajku .bez skorupki ma się rozumieć:) i miksować do uzyskania jednolitej masy..następnie rozsmarować na posmarowanej tłuszczem blaszce / takiej, która jest na wyposażeniu piekarnika- szklana/ wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220C i piec około 30 minut- uwaga !! z termoobiegiem krócej!!! do zrumienienia! ostudzone ciasto przekroić na pół..na jedną część wyłożyć krem i przykryć drugą..posypać cukrem pudrem i gotowe...odstawić i schłodzić...smacznego!!
Bomika
jovi
Bomika
jovi
ja też robię karpatkę i wiem co to ciasto parzone, ale dodaję do niego proszek:)
misia14
nie zawsze do ciasta parzonego dodaje się proszek do pieczenia np do karpatki dodaję ale do ptysiów juz nie...a ten przepis jest ciut inny bo tu ciasto kroi się ....a z reguły karpatke(ciasto) piecze się na 2 blaszkach
krystynamiszcz
czarna-mamba