Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 400]

Soczyste frykadelki z tuńczyka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjnie w piątek, a co za tym idzie w zdecydowanie rybny dzień – robię często frykadelki rybne bo to fajna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i panierowanych filetów.

Soczyste frykadelki z tuńczyka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Soczyste frykadelki z tuńczyka

 

  • tłuszcz do smażenia (olej)

 

  • FRYKADELE RYBNE
  • 3 puszk tuńczyka (2 w własnym soku / 1 w oleju)
  • 1 czerstwa bułka (namoczyć / wycisnąć / roszarpać)
  • ser gouda (starty / 150 g.)
  • 2 średnie cebule (posiekać)
  • 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 2 jajka
  • 25 g. bułki tartej
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki paprykakremu (ÖNCÜ pasta)
  • papryka słodka (mielona)
  • zioła włoskie (Italienische Kräuter / suszone)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Soczyste frykadelki z tuńczyka
► FRYKADELE RYBNE : tuńczyka odsączyć i roszarpać, rozgnieść widelcem. Następnie włożyć do miski, dodać bułkę, ser, cebulę, czosnek, majonez, paprykakrem, bułkę tartą, wbić jajka i przyprawić papryką, ziołami włoskimi, solą i pieprzem. Masę dobrze wymieszać i ugnieść rękami.

► Z ciasta uformować okrągłe, płaskie rybne frykadelki. Następnie frykadelki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni na rozgrzanym oleju, aż staną się chrupkie z obu stron.
Soczyste frykadelki z tuńczyka
Rybne frykadelki smażyć do momentu, aż staną się chrupkie z obu stron.
Soczyste frykadelki z tuńczyka
Na dużej patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu podsmażyć frykadelki.
Soczyste frykadelki z tuńczyka
Z powstałej masy uformować rękami okrągłe, płaskie rybne frykadelki.
Soczyste frykadelki z tuńczyka
Składniki włożyć do miski, dobrze wymieszać i ugnieść rękami.

Tagi:

tuńczyk dania