Halina07

Halina07

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Karpatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Góry można mieć też na talerzu a nie tylko na południu Polski.

Karpatka

Składniki:

Karpatka

 

  • CIASTO:
  • 1 szkl mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szkl wody
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 1 margaryna Kasia
  • 2/3 szkl cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy

 

Sposób przygotowania:

Karpatka
CIASTO: Zagotować wodę z margaryną. Gdy margaryna się rozpuści wsypywać powoli mąkę-energicznie mieszając aby nie było grudek.Gdy zgęstnieje odstawić do ostygnięcia. Następnie wbić jajka i ucierać mikserem na gładką masę.Podzielić na pół i upiec 2 placki.Każdy piec ok.45 minut-aż się zarumieni / w temp.180 st.C. JEŚLI PIEKARNIK MA TERMOOBIEG TO MOŻNA PIEC 2 PLACKI RAZEM. KREM: Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu i zostawić do ostygnięcia. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce budyniu.Utrzeć na gładką masę.Krem wyłożyć na jeden placek i przykryć drugim.Wierzch posypać cukrem pudrem.Schłodzić w lodówce. JA BIORĘ WSZYSTKIE SKŁADNIKI PODWÓJNIE I PIEKĘ NA BLASZCE WIELKOŚCI PIEKARNIKA- MAM W DOMU 2 ŁASUCHÓW NA CIASTA I MAŁA BLASZKA TO DLA NICH TROCHĘ MAŁO.