motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Karpatka 5.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna domowa karpatka z masą budyniową

Karpatka 5. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karpatka 5.

 

  • 1,5 szkl wody
  • 25 dkg mąki
  • 15 dkg margaryny
  • odrobina soli
  • 6 dużych jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM;
  • budyń waniliowy z cukrem
  • 15 dkg margaryny
  • żółtko
  • cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Karpatka 5.
Do garnka wlewamy wodę dodajemy troszkę soli, margarynę doprowadzamy do wrzenia. Jak będzie się już gotować to dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszamy, aby się nie przypaliło. Jak masa zgęstnieje to ściągamy z ognia i chłodzimy. Zimną masę ucieramy i wbijamy jajka. Masę dzielimy na pół i pieczemy dwa placki. W piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni ok. 30 min. KREM; Budyń gotujemy w/g przepisu. Chłodzimy. Margarynę ucieramy z cukrem waniliowym. Dodajemy żółtko a na końcu po troszku zimnego budyniu. Na jedno ciasto dajemy masę i przykrywamy drugim ciastem.
Karpatka 5.
Wodę gotujemy z solą, margaryną, następnie dodajemy mąkę z proszkiem. Jak ostygnie ucieramy i dodajemy jajka. Pieczemy dwa placki
Karpatka 5.
Budyń waniliowy gotujemy według przepisu
Karpatka 5.
margarynę ucieramy z cukrem waniliowym, żółtkiem i budyniem
Karpatka 5.
Na pierwsze ciasto dajemy przygotowany krem i przykrywamy drugim ciastem

Tagi:

jajko jajka