Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

karpatka na kruchym cieście :)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszna karpatka - troche inna :)

karpatka na kruchym cieście :)

Składniki:

karpatka na kruchym cieście :)

 

  • Ciasto kruche
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • łyżka oleju
  • 200 gram margaryny
  • pół szklanki cukru

 

  • MASA :
  • 500 ml mleka
  • budyń waniliowy
  • margaryny
  • niecała szklanka cukru

Sposób przygotowania:

karpatka na kruchym cieście :)
Wsypujemy na stolnicę mąkę, dodajemy olej, cukier, żółtka, jajo i na koniec margarynę. Siekamy wszystko nożem po czym zaczynamy ugniatać rękoma.
Wkładamy ciasto do lodówki na godzinę.

W tym czacie robimy naszą masę.
W połowie szklanki rozpuszczamy nasz budyń. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do wrzącego mleka wlewamy roztopiony budyń i dokładnie mieszamy.
Do ciepłej masy dodajemy po łyżce margaryny, cały czas ucierając.

Nasze ciasto rozwałkowujemy na 2 cienkie placki. Pieczemy każdy z osobna po ok 15-20 minut-180stopni (aż się zarumieni) .
Po wystygnięciu naszą masę nakładamy na jeden z placków i przykrywamy drugim.
Jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem
Smacznego