Sposób przygotowania:
Karpatka z kremem o smaku krówki1.
Blaszkę o wymiarach 23 x 32 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. W rondlu zagotować wodę z masłem, na wrzącą wsypać mąkę z proszkiem.
Rondel zestawić z palnika, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i odstawić do przestudzenia.
2.
Miksując dodać po jednym jajku, przy czym każde następne dodawać, kiedy poprzednie będzie już dobrze wymieszane z masą.
3.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z termo obiegiem. Połowę ciasta rozsmarować na dnie przygotowanej blaszki. Piec około 25-30 minut. Wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
4.
Budyń ugotować dodając cukier, wystudzić. Miękkie masło spienić, dodając po łyżce wystudzony budyń, utrzeć na puszysty krem.
5.
Wystudzone blaty przełożyć kremem. Odstawić w chłodne miejsce, aby krem stężał. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.