Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Karpatka z czekoladowym kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Karpatka z kremem czekoladowym to rarytas dla dzieci i dorosłych. Z dodatkiem gorzkiej czekolady krem nie jest bardzo słodki.

Karpatka z czekoladowym kremem

Składniki:

Karpatka z czekoladowym kremem

 

  • Ciasto
  • 20 dag mąki tortowej
  • 10 dag masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • Krem
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki budyniu czekoladowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 10 dag margaryny
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • Pozostałe składniki
  • cukier puder
  • słodkie kakao

Sposób przygotowania:

Karpatka z czekoladowym kremem

ETAP 1:

Karpatka z czekoladowym kremem
Zimne ciasto połączyć z jajkami i proszkiem do pieczenia.

Wodę ze szczyptą soli i masłem zagotować. Wsypać przesianą mąkę i ciągle mieszając gotować przez 5-7 minut. Następnie zdjąć z ognia i ucierać do ostudzenia.

Do ostudzonej masy dodawać stopniowo po 1 jajku i proszek do pieczenia. Utrzeć na jednolitą, gładką masę.

ETAP 2:

Karpatka z czekoladowym kremem
Ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 blaty.

Tak przygotowane ciasto wyłożyć na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia o wymiarze 37/25 cm. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut.

ETAP 3:

Karpatka z czekoladowym kremem
Zimny budyń połączyć z tłuszczem i czekoladą.

Krem

Z mleka, proszku budyniowego i mąki ugotować budyń, ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Tłuszcz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając po łyżce zimnego budyniu i płynną czekoladę.

ETAP 4:

Karpatka z czekoladowym kremem
Zimne placki przełożyć przygotowanym kremem.

Przygotowany krem wyłożyć na upieczony, zimny blat i przykryć drugim.

ETAP 5:

Karpatka z czekoladowym kremem

Po wierzchu ciasto posypać cukrem pudrem i słodkim kakao.