Sposób przygotowania:
Karpatka z czekoladowym krememETAP 1:
Wodę ze szczyptą soli i masłem zagotować. Wsypać przesianą mąkę i ciągle mieszając gotować przez 5-7 minut. Następnie zdjąć z ognia i ucierać do ostudzenia.
Do ostudzonej masy dodawać stopniowo po 1 jajku i proszek do pieczenia. Utrzeć na jednolitą, gładką masę.
ETAP 2:
Tak przygotowane ciasto wyłożyć na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia o wymiarze 37/25 cm. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut.
ETAP 3:
Krem
Z mleka, proszku budyniowego i mąki ugotować budyń, ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Tłuszcz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając po łyżce zimnego budyniu i płynną czekoladę.
ETAP 4:
Przygotowany krem wyłożyć na upieczony, zimny blat i przykryć drugim.
ETAP 5:
Po wierzchu ciasto posypać cukrem pudrem i słodkim kakao.