bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Karpatka z kremem jeżynowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto ptysiowe z masą śmietanowo-jeżynową, doskonale się sprawdza na przyjęciach rodzinnych.

Karpatka z kremem jeżynowym

Składniki:

Karpatka z kremem jeżynowym

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 125 gram margaryny
  • 5 jajek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 0,5 litra śmietany 36 %
  • 1 szklanka jeżyn
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • Dodatkowo:
  • Papier do pieczenia
  • Polewa czekoladowa
  • Dwie formy 23 x 23 cm.

Sposób przygotowania:

Karpatka z kremem jeżynowym
Do rondla wlewamy wodę, dodajemy margarynę i zagotowujemy, gdy margaryna się rozpuści zdejmujemy rondel z ognia i po woli wsypujemy mąkę ciągle mieszając, wstawiamy na ogień i podgrzewamy do momentu aż ciasto będzie odchodziło od brzegów, odstawiamy do ostudzenia.

Przekładamy do miski, miksujemy dodając po jednym jajku, na końcu wsypujemy proszek do pieczenia i miksujemy.

Formy wykładamy papierem do pieczenia, masę dzielimy na dwie części i przekładamy do form, wyrównujemy łyżką.

Każdy placek pieczemy osobno przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżyny przekładamy do miski, miksujemy blenderem na gładką masę, przecieramy przez sitko żeby oddzielić pestki od musu. Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała.

Schłodzoną śmietanę przelewamy do miski, ubijamy na sztywno mikserem, dodajemy cukier puder oraz ucierając wlewamy po trochu musu jeżynowego. Żelatynę lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, rozpuszczoną wlewamy do masy śmietanowej, miksujemy.

Przygotowaną masę wykładamy na jeden placek, wyrównujemy i przykrywamy drugim plackiem lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, przed podaniem ciasto polewamy polewą czekoladową.  

Tagi:

ciasto krem