Sposób przygotowania:
Karpatka z kremem budyniowym
1. Wodę i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa, można mieszać mikserem ( ja tak zrobiłam ). Gdy masa będzie jednolita i gęsta przekładamy ją do miski i bardzo dokładnie studzimy.
2. Następnie do zimnej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste.
3. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Blaszek niczym nie wykładamy ani nie smarujemy. Następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni do zrumienienia przez około 45 minut. Gdy blaty będę upieczone lekko uchylamy piekarnik i studzimy.
4. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.
5. Zimne blaty przekładamy kremem budyniowym i oprószamy cukrem pudrem. Odstawiamy na kilka godzin, po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
2. Następnie do zimnej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste.
3. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Blaszek niczym nie wykładamy ani nie smarujemy. Następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni do zrumienienia przez około 45 minut. Gdy blaty będę upieczone lekko uchylamy piekarnik i studzimy.
4. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.
5. Zimne blaty przekładamy kremem budyniowym i oprószamy cukrem pudrem. Odstawiamy na kilka godzin, po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.