Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1214]

Karpatka z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taka domowa karpatka jest najlepsza. Idealna na podwieczorek. Można ją przygotować dla gości. Polecam przepis.

Karpatka z kremem budyniowym

Składniki:

Karpatka z kremem budyniowym

Ciasto:

Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
  • 20 dag masła 82 %
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Karpatka z kremem budyniowym
1. Wodę i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa, można mieszać mikserem ( ja tak zrobiłam ). Gdy masa będzie jednolita i gęsta przekładamy ją do miski i bardzo dokładnie studzimy.

2. Następnie do zimnej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste.

3. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Blaszek niczym nie wykładamy ani nie smarujemy. Następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni do zrumienienia przez około 45 minut. Gdy blaty będę upieczone lekko uchylamy piekarnik i studzimy.

4. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.

5. Zimne blaty przekładamy kremem budyniowym i oprószamy cukrem pudrem. Odstawiamy na kilka godzin, po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.  

Tagi:

krem ciasto