katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Karpatka z pysznym kremem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Karpatka to ciasto wszystkim dobrze znane i nie ma tutaj nic odkrywczego poza tym że krem jest przygotowany "domowo".

Karpatka z pysznym kremem

Składniki:

Karpatka z pysznym kremem

 

  • Ciasto:
  • woda 1 szkl
  • maka 1 szkl
  • masło 1/2 kostki
  • jajka 5 szt
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • Krem:
  • mleko 3 szkl
  • mąka ziemniaczana 4 kopiaste łyżki
  • mąka pszenna 4 kopiaste łyżki
  • żółtko 2-3 szt
  • cukier 3/4 szkl
  • cukier waniliowy ok 2 łyżeczki.
  • masło ok 25-30 dag

Sposób przygotowania:

Karpatka z pysznym kremem
Gotujemy w garnku wodę z masłem, wyłączamy gaz i energicznie mieszając dodajemy mąkę. Stawiamy garnek na małym gazie i gotujemy cały czas mieszając aż masa odejdzie od ścianek garnka. Przekładamy do miski i studzimy.

Zimną masę miksujemy dodając kolejno jajka,proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ciasto dzielimy na połowy i pieczemy dwa blaty. Każdą połowę ciasta rozprowadzamy w przygotowanej dużej blaszce i pieczemy osobno ok 30 min w 180 stopniach.

Zagotować 2 szkl mleka a w pozostałym rozprowadzić mąki, żółtka, cukier i cukier waniliowy. wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Wystudzić i zmiksować z masłem.

Przygotowanym kremem przełożyć karpatkowe blaty i lekko docisnąć.

Schłodzić.