Sposób przygotowania:
Karpatka z pysznym kremem
Najpierw roztapiam masło z wodą. Dodaję przesianą mąkę i mieszam drewnianą pałką do połączenia składników-ok 2 minuty potem. Ściągam z kuchenki i studzę. Następnie dodaję sól i proszek do pieczenia, potem jajka i miksuję by wszystko było gładkie. Formę natłuszczam masłem. Rozdzielam ciasto na dwie blachy i rozsmarowuję łyżką, Każde piekę po 40 minut w 180 stopniach aż ciasto nabierze złotego koloru. Krem: Najpierw w 1 garnku zagotowuję 2 szklanki mleka z cukrami. W garnku nr 2 resztę mleka, mąki i żółtka. Miksuję do gładkiej masy i dolewam powoli gorące mleko nie przestaję miksować. Garnek przestawiam na kuchenkę i podgrzewam znów mieszając, tak by krem był bardzo gęsty. Studzę. Masło ucieram mikserem na puch, potem po łyżce dodaję wystudzony budyń, nadal ucieram. Gotowy krem wykładam na blat dolny, przykrywam górą i posypuję przesianym cukrem pudrem. Przechowuję w lodówce/ w sieni.