BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kartacze z mięsem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kartacze to nic innego jak kluski z masy ziemniaczanej mieszanej (połączone ziemniaki starte z ziemniakami gotowanymi) o podłużnym kształcie. Gdy dodamy więcej ziemniaków gotowanych do masy startej kartacze wyjdą jaśniejsze.

Kartacze z mięsem

Składniki:

Kartacze z mięsem

 

 

  • Farsz mięsny;
  • mielone około 500 g,
  • cebula 1 szt,
  • majeranek 1 łyżeczka,
  • sól i pieprz do smaku,

 

  • Dodatkowo;
  • cebula 1 szt,
  • boczek wędzony 200 g,
  • masło 1 łyżka lub olej rzepakowy 1 łyżka,

Sposób przygotowania:

Kartacze z mięsem
Ziemniaki obrać , opłukać ugotować.

Następnie odcedzić przecisnąć przez praskę.

Pozostałe ziemniaki obrać,opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, mocno odcisnąć za pomocą gazy. 

Wyciśnięty sok zlać, a osadzoną na dnie skrobię dodać z powrotem do ziemniaków.

Ugotowane ziemniaki połączyć z ziemniakami utartymi,dodać jajko, sól oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.

Farsz;

mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, zrumienioną cebulkę oraz przyprawy, wymieszać.

Ciasto dzielić na porcje, rozpłaszczać w dłoni na placek nakładać porcję farszu, dokładnie zlepiając brzegi i nadając kluskom podłużny kształt.

Kartacze wkładać do gotującej, osolonej wody i gotować około 20 - 30 minut od momentu wypłynięcia nad wodę.(gotować na średnim ogniu).

Wyjmować łyżką cedzakową.

Po ułożeniu na talerze okrasić zeszkloną cebulką razem ze skwarkami z boczku wędzonego.