Sposób przygotowania:
Kartacze z mięsem
Ziemniaki obrać , opłukać ugotować.
Następnie odcedzić przecisnąć przez praskę.
Pozostałe ziemniaki obrać,opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, mocno odcisnąć za pomocą gazy.
Wyciśnięty sok zlać, a osadzoną na dnie skrobię dodać z powrotem do ziemniaków.
Ugotowane ziemniaki połączyć z ziemniakami utartymi,dodać jajko, sól oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Farsz;
mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, zrumienioną cebulkę oraz przyprawy, wymieszać.
Ciasto dzielić na porcje, rozpłaszczać w dłoni na placek nakładać porcję farszu, dokładnie zlepiając brzegi i nadając kluskom podłużny kształt.
Kartacze wkładać do gotującej, osolonej wody i gotować około 20 - 30 minut od momentu wypłynięcia nad wodę.(gotować na średnim ogniu).
Wyjmować łyżką cedzakową.
Po ułożeniu na talerze okrasić zeszkloną cebulką razem ze skwarkami z boczku wędzonego.
Następnie odcedzić przecisnąć przez praskę.
Pozostałe ziemniaki obrać,opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, mocno odcisnąć za pomocą gazy.
Wyciśnięty sok zlać, a osadzoną na dnie skrobię dodać z powrotem do ziemniaków.
Ugotowane ziemniaki połączyć z ziemniakami utartymi,dodać jajko, sól oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Farsz;
mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, zrumienioną cebulkę oraz przyprawy, wymieszać.
Ciasto dzielić na porcje, rozpłaszczać w dłoni na placek nakładać porcję farszu, dokładnie zlepiając brzegi i nadając kluskom podłużny kształt.
Kartacze wkładać do gotującej, osolonej wody i gotować około 20 - 30 minut od momentu wypłynięcia nad wodę.(gotować na średnim ogniu).
Wyjmować łyżką cedzakową.
Po ułożeniu na talerze okrasić zeszkloną cebulką razem ze skwarkami z boczku wędzonego.
cherry
BozenaMatuszczyk
Oczywiście częstuj się do woli.;)
gusia1000