WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 840]

Kartacze z białym serem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo popularna potrawa w moim regionie. Ziemniaczane, duże kluski nadziewane najczęściej mięsem lub serem. Tym razem z białym serem, czosnkiem i szpinakiem.

Kartacze z białym serem i szpinakiem

Składniki:

Kartacze z białym serem i szpinakiem

Ciasto

Farsz

Sposób przygotowania:

Kartacze z białym serem i szpinakiem

Ziemniaki

Kartacze z białym serem i szpinakiem
Ze wszystkich ziemniaków z solą i mąką wyrabiamy ciasto.

Część ziemniaków gotujemy, studzimy dokładnie i przeciskamy przez praskę. Resztę obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dokładnie odciskamy. Mieszamy ziemniaki, dodajemy krochmal z tych odciśniętych, mąkę i sól. Wyrabiamy szybko ciasto.

Kartacze

Kartacze z białym serem i szpinakiem
Kartacze nadziewamy farszem i dokładnie zalepiamy.

Ser rozdrabniamy widelcem z solą i pieprzem. Dodajemy szpinak pokrojony i wysmażony z czosnkiem na łyżce oleju. Mieszamy i doprawiamy w razie potrzeby.

Mokrymi dłońmi formujemy placki z ciasta, nakładamy farsz i formujemy wydłużony kształt, dokładnie zalepiając.

Gotowane

Kartacze z białym serem i szpinakiem
Kartacze gotujemy delikatnie, porcjami na małym ogniu.

Kartacze wrzucamy porcjami na osolony wrzątek i gotujemy na wolnym ogniu ok 20-30 minut. Odcedzamy delikatnie i podajemy polane tłuszczem ze skwarkami.


Tagi:

szpinak dania