Sposób przygotowania:
Kartacze z białym serem i szpinakiemZiemniaki
Część ziemniaków gotujemy, studzimy dokładnie i przeciskamy przez praskę. Resztę obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dokładnie odciskamy. Mieszamy ziemniaki, dodajemy krochmal z tych odciśniętych, mąkę i sól. Wyrabiamy szybko ciasto.
Kartacze
Ser rozdrabniamy widelcem z solą i pieprzem. Dodajemy szpinak pokrojony i wysmażony z czosnkiem na łyżce oleju. Mieszamy i doprawiamy w razie potrzeby.
Mokrymi dłońmi formujemy placki z ciasta, nakładamy farsz i formujemy wydłużony kształt, dokładnie zalepiając.
Gotowane
Kartacze wrzucamy porcjami na osolony wrzątek i gotujemy na wolnym ogniu ok 20-30 minut. Odcedzamy delikatnie i podajemy polane tłuszczem ze skwarkami.