Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Kartacze z kapustą i grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kartacze zwane ceplinami do tej pory robiłam tylko z farszem mięsnym ale tym razem postawiłam na aromatyczną kapustę gotowaną z suszonymi grzybami a następnie zasmażaną z grzybkami obgotowanymi i cebulą - już sam farsz wyszedł genialny w smaku.

Kartacze z kapustą i grzybami

Składniki:

Kartacze z kapustą i grzybami

Ciasto ziemniaczane:

Sposób przygotowania:

Kartacze z kapustą i grzybami
Farsz: Suszone grzyby zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia, posiekać drobno.

Kapustę pokroić, zalać wodą, dodać posiekane, suszone grzyby,liście laurowe i ziele angielskie.

Kapustę gotować do miękkości ok. 1,5 godz.- odcedzić.

Cebulę posiekać drobno, zeszklić na maśle, dodać obgotowane grzyby, smażyć kolejne 2 min.

Dołożyć ugotowaną kapustę pozbawiając się liści laurowych i ziela angielskiego, doprawić solą i pieprzem, smażyć chwilę mieszając aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły.

Ciasto ziemniaczane:Ugotowane,zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.

Surowe ziemniaki obrać,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach lub za pomocą maszynki. Umieścić je na gazie nad miską, pozostawić na 10 min. (powstałego płynu nie wylewać - wytworzy się skrobia)

Ziemniaki połączyć razem, wsypać mąkę pszenną oraz dodać skrobię ziemniaczaną która powstała z tartych ziemniaków,wbić jajko, doprawić solą i pieprzem.

Zagnieść odchodzące od dłoni ciasto ( w razie potrzeby dosypać mąki)

Ciasto pokroić na ok. 20 nie dużych kawałków , każdy rozpłaszczyć w dłoni.

Na ciasto nałożyć obfitą ilość farszu, sklejać dokładnie brzegi kartacza.

W dużym garnku zagotować wodę z solą, gotować kartacze partiami ( po 3-4 sztuki) ok 10 min po wypłynięciu.

Podawać okraszone skwarkami z cebulą.

Odsmażone na smalcu są równie pyszne.

Farsz:

1 kg. kiszonej kapusty z marchewką
2 cebule
2 łyżki masła klarowanego
250g. obotowanych, pokrojonch w małą kostkę grzybów leśnych
garść suszonych grzybów leśnych
2 liście laurowe
5 kule ziela angielsiego
sól,pieprz

Okrasa:

skwarki lub boczek/kiełbasa
cebula


Tagi:

danie