Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Kartacze lub Cepeliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kartacze jest najlepiej robić z mącznych ziemniaków Najlepsze są następnego dnia odsmażane, po prostu rewelacja.

Kartacze lub Cepeliny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kartacze lub Cepeliny

 

  • Ciasto ziemniaczane
  • ziemniaki mączyste - 2 kg ( waga po obraniu)
  • mąka ziemniaczana - 2 czubata łyżki
  • sól
  • jajko - 1 szt
  • Farsz
  • karkówka - 550 g lub łopatka
  • sól i pieprz
  • cebula - 1 szt
  • tłuszcz
  • majeranek - 1 łyżka
  • jajko - 1 szt
  • DODATKOWO
  • boczek wędzony do okraszenia
  • cebula - 1 szt

Sposób przygotowania:

Kartacze lub Cepeliny
FARSZ Mięso zemleć w maszynce. Przełożyć mięso do miski, wybić jajko, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek, sól i pieprz. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa, dokładnie wyrobić. CIASTO ZIEMNIACZANE Połowę ziemniaków zetrzeć na tarce, resztę ugotować. Na sicie położyć gazę, przełożyć ziemniaki starte na gazę, dobrze odcisnąć, płyn pozostawić nie wylewać. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi, dodać mąkę ziemniaczaną , jajko i sól. Płyn z ziemniaków zlać, a skrobię która została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski. Gotować w osolonej wodzie, przez ok.20 minut. Wybierać łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem. Smacznego !
Kartacze lub Cepeliny
Kluski kartacze ugotowane we wrzącej i osolonej wodzie
Kartacze lub Cepeliny
Połączono ziemniaki gotowane z tartymi surowymi ziemniakami i skrobią
Kartacze lub Cepeliny
Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać