sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Krupnik z kluchami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przepis na tą oryginalną zupkę dostałam od znajomej. Jest ciekawa w smaku i pożywna. Z pewnością ucieszy amatorów kartaczy.

Krupnik z kluchami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik z kluchami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z kluchami
Żeby praca poszła nam sprawnie i szybko najpierw gotujemy 4 ziemniaki przeznaczone na kartacze. Odcedzamy i zostawiamy do odparowania. Przeciskamy przez praskę lub tłuczemy. Zostawiamy do ostygnięcia. Wodę wlewamy do wysokiego garnka. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy kostki rosołowe, ziele oraz liść. Po chwili dorzucamy włoszczyznę. Pozostałe ziemniaki obieramy, 3 kroimy w kostkę i płuczemy, 2 ostatnie ścieramy na tarce i odciskamy z nich sok. Dodajemy do ugotowanych, dosypujemy mąkę ziemniaczaną, powstały krochmal i dokładnie mieszamy. Do mięsa dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz oraz majeranek. Formujemy niewielkie kulki. Mnie wyszło 11. Do zupy dodajemy ziemniaki. doprawiamy pieprzem cayenne. Teraz szybko formujemy zgrabne kartacze, zanim warzywa w zupie się rozgotują. Na mokrą dłoń nakładamy kawałek ciasta ziemniaczanego, po środku mięsną kulkę i zawijamy w owalny kształt. Kiedy ziemniaki będą półmiękkie wrzucamy kluchy i gotujemy około 7 minut. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.
Krupnik z kluchami
Mięso dokładnie mieszamy z wszystkimi dodatkami.
Krupnik z kluchami
Kartacze przygotowujemy według podanego przepisu.
Krupnik z kluchami
Zupę gotujemy w dość wysokim garnku, dobrze doprawiamy.
Krupnik z kluchami
Kiedy warzywa będą półmiękkie dodajemy kartacze.

Tagi:

zupa