Sposób przygotowania:
Kartacze z gęsiną
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę a te surowe zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Starte, surowe ziemniaki dokładnie odciśnij (użyj do tego ściereczki lub gazy).
Do miski włóż przetarte ziemniaki ugotowane i odciśnięte surowe, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, a także jajka i sól. Całość dokładnie zarób.
Przygotuj farsz, z ugotowanych udek usuń kości a mięso wraz ze skórą zmiel na maszynce. Do zmielonego mięsa dodaj cebulkę podsmażoną na gęsim smalcu, sól i pieprz, jeżeli farsz jest za suchy dolej odrobinę wywaru z pod gęsiny.
Na dłoni rozpłaszcz podłużny placek z ciasta, na środku umieść porcję farszu i dokładnie zlep brzegi formując cepelina.
Wrzucaj do wrzątku i gotuj 15-20 minut aż do wypłynięcia.
Do miski włóż przetarte ziemniaki ugotowane i odciśnięte surowe, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, a także jajka i sól. Całość dokładnie zarób.
Przygotuj farsz, z ugotowanych udek usuń kości a mięso wraz ze skórą zmiel na maszynce. Do zmielonego mięsa dodaj cebulkę podsmażoną na gęsim smalcu, sól i pieprz, jeżeli farsz jest za suchy dolej odrobinę wywaru z pod gęsiny.
Na dłoni rozpłaszcz podłużny placek z ciasta, na środku umieść porcję farszu i dokładnie zlep brzegi formując cepelina.
Wrzucaj do wrzątku i gotuj 15-20 minut aż do wypłynięcia.
SylaUla