aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Kartofelki z marcepanu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam te kartofelki marcepanowe, które można bardzo łatwo zrobić samemu kupując mase marcepanową.

Kartofelki z marcepanu

Składniki:

Kartofelki z marcepanu

 

  • masa marcepanowa:
  • 200g migdałów
  • 2000g cukru pudru
  • 20ml amaretto
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

 

Sposób przygotowania:

Kartofelki z marcepanu
Masę marcepanową należy zrobić samemu lub kupić - najwięcej jest jej w sklepach w okresie świątecznym. Migdały sparzamy wrzątkiem, zostawiamy na 5 minut i zdejmujemy z nich skórkę. Zmielić z cukrem pudrem i dodać likier oraz aromat. Owinąć szczelnie i przechowywać w lodówce.Z takiej masy należy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W palce należy wziąć szczyptę kakao i wytrzeć w kuleczki marcepanowe. Można także obtoczyć, ale ja takich nie lubie jak jest za dużo kakao :)