iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Migdałowe kuleczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ostatnio spotkałam się z przepisem na rafaello z kaszki mannej więc postanowiłam i ja coś z nią zrobić i wyszło mi to dobrze.

Migdałowe kuleczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Migdałowe kuleczki

 

  • 440 ml mleka 0,5 %
  • 8 czubatych łyżek kaszki manny
  • 3 łyżki miodu
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 5 dag mielonych orzechów
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka dowolnego alkoholu
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • Dodatkowo:
  • masa marcepanowa
  • wiórki kokosowe
  • mielone migdały
  • kakao

Sposób przygotowania:

Migdałowe kuleczki
Mleko wlać do garnka, dodać miód i zagotować do gotującego wsypać kaszkę i mieszając gotować do zgęstnienia, wystudzić. Do zimnej kaszki dodać alkohol, aromat i mielone orzechy oraz migdały i wiórki kokosowe, dokładnie wszystko wymieszać.Z masy marcepanowej zrobić kilkanaście małych kuleczek, następnie z masy migdałowo- kaszkowej oderwać niewielka ilość i na środku ułożyć kulkę z marcepanu, zlepić i uformować. Ulepione i nadziane kuleczki obtoczyć w wiórkach, kakao i orzechach. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Migdałowe kuleczki
Do zimnej kaszki dodać bakalie i aromaty
Migdałowe kuleczki
Z masy marcepanowej zrobic małe kuleczki
Migdałowe kuleczki
marcepanowe kuleczki owinąć masa z kaszki
Migdałowe kuleczki
Przygotowane kuleczki obtoczyć w dowolnych posypkach