Sposób przygotowania:
Kartofelki z piekarnika w bekonowym płaszczyku
► Kartofelki możliwie o równomiernym kształcie dokładnie umyć szczoteczką i gotować około 20 minut w słonej wodzie. Kartofle ugotować, ale nie do kompletnej miękkosci, odsączyć i ostudzić.
► Rozmaryn i tymianek umyć, osuszyć i oderwać igiełki i listeczuki z gałązek. Następnie położyć obok siebie po 3 plasterki bekonu, lekko zachodzące na siebie i posypać trzema czwartymi rozmarynu z tymiankiem. Kartofelki przeciąć wzdłuż na pół i delikatnie otworzyć połówki, pomiędzy umieścić pozostały rozmaryn z tymiankiem, płatki masła i doprawić solą. Ponownie połówki kartofelków ostrożnie razem sciśnąć i plastrami bekonu ciasno owinąć.
► Kartofelki włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180C / Termoobieg. Na koniec posypać odrobiną startego sera i zapiekać, aż ser się stopi.
► Rozmaryn i tymianek umyć, osuszyć i oderwać igiełki i listeczuki z gałązek. Następnie położyć obok siebie po 3 plasterki bekonu, lekko zachodzące na siebie i posypać trzema czwartymi rozmarynu z tymiankiem. Kartofelki przeciąć wzdłuż na pół i delikatnie otworzyć połówki, pomiędzy umieścić pozostały rozmaryn z tymiankiem, płatki masła i doprawić solą. Ponownie połówki kartofelków ostrożnie razem sciśnąć i plastrami bekonu ciasno owinąć.
► Kartofelki włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180C / Termoobieg. Na koniec posypać odrobiną startego sera i zapiekać, aż ser się stopi.