Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Kartofelki z piekarnika w bekonowym płaszczyku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zachęcam do przygotowania łatwego dania z kartofelkami - owiniętymi z zewnątrz bekonem - którym nie sposób się oprzeć.

Kartofelki z piekarnika w bekonowym płaszczyku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kartofelki z piekarnika w bekonowym płaszczyku

 

  • 12 młodych średniej wielkości kartofelków (twarde, nie rozpadają się)
  • 50 g. masła (płatki)
  • 300 g. bekonu (24 długich cienkich plasterków)
  • 5 dużych gałązek rozmarynu (pokroić)
  • 5 dużych gałązek tymianku (pokroić)
  • 100 g. żółtego sera (starty)
  • przyprawy: sól morska / pieprz

Sposób przygotowania:

Kartofelki z piekarnika w bekonowym płaszczyku
► Kartofelki możliwie o równomiernym kształcie dokładnie umyć szczoteczką i gotować około 20 minut w słonej wodzie. Kartofle ugotować, ale nie do kompletnej miękkosci, odsączyć i ostudzić.

► Rozmaryn i tymianek umyć, osuszyć i oderwać igiełki i listeczuki z gałązek. Następnie położyć obok siebie po 3 plasterki bekonu, lekko zachodzące na siebie i posypać trzema czwartymi rozmarynu z tymiankiem. Kartofelki przeciąć wzdłuż na pół i delikatnie otworzyć połówki, pomiędzy umieścić pozostały rozmaryn z tymiankiem, płatki masła i doprawić solą. Ponownie połówki kartofelków ostrożnie razem sciśnąć i plastrami bekonu ciasno owinąć.

► Kartofelki włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180C / Termoobieg. Na koniec posypać odrobiną startego sera i zapiekać, aż ser się stopi.
Kartofelki z piekarnika w bekonowym płaszczyku
Kartofelki zapiekać w nagrzanym piekarniku - pod koniec posypać odrobiną startego sera i zapiekać, aż ser się stopi.
Kartofelki z piekarnika w bekonowym płaszczyku
Obgotowane kartofelki - ostudzić - przeciąć wzdłuż na pół - pomiędzy połówki umieścić zioła z masłem - połówki ponownie razem sciśnąć i ciasno owinąć plastrami bekonu.