LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kartoflak Lidzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kolejny przepis dla amatorów ziemniaków.

Kartoflak Lidzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kartoflak Lidzi

 

  • ziemniaki 2 kg
  • jaja 3
  • mąka pszenna 3-4 łyżki
  • cebula duża 1
  • olej do smażenia
  • konserwa tłusta 1 lub 0,3 słoninki mielonej
  • wegeta ok. 0,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Kartoflak Lidzi
Obrane i umyte ziemniaki zetrzec na drobnej tarce. Dodac jaja, mąkę, wegetę i dokładnie wymieszac.
Cebulę pokroic w kostkę, konserwę lub słoninkę rozdrobnic i razem przesmażyc (by cebula się zeszkliła). Podczas smażenia mieszac i starac się uzyskac w miarę jednolitą masę.
Gorącą masą cebulowo-konserwową zalac przygotowane ciasto ziemniaczane. Dokładnie wymieszac. Wszystko wylac na blachę wysmarowaną tłuszczem i piec 1,5 h w 180 stopniach. Podawac z surówką np. z kiszonej kapusty, keczupem lub innym ostrym sosem.
Kartoflak pieczony w prodiżu jest wilgotniejszy. By podobny smak uzyskac w piekarniku należy piec katoflaka przykrytego folią aluminiową. Zdjąc folię po godzinie, by ciasto się przyrumieniło.
Kartoflak Lidzi
Dodanie jaj, mąki i wegety do startych ziemniaków.
Kartoflak Lidzi
Przesmażanie cebuli pokrojonej kostkę z konserwą do kartoflaka.
Kartoflak Lidzi
Dodanie przesmażonej cebuli z konserwą do masy ziemniaczanej.
Kartoflak Lidzi
Surowa masa kartoflaka wylana na blachę gotowa do pieczenia.