Sposób przygotowania:
Kartoflak Lidzi
Obrane i umyte ziemniaki zetrzec na drobnej tarce. Dodac jaja, mąkę, wegetę i dokładnie wymieszac.
Cebulę pokroic w kostkę, konserwę lub słoninkę rozdrobnic i razem przesmażyc (by cebula się zeszkliła). Podczas smażenia mieszac i starac się uzyskac w miarę jednolitą masę.
Gorącą masą cebulowo-konserwową zalac przygotowane ciasto ziemniaczane. Dokładnie wymieszac. Wszystko wylac na blachę wysmarowaną tłuszczem i piec 1,5 h w 180 stopniach. Podawac z surówką np. z kiszonej kapusty, keczupem lub innym ostrym sosem.
Kartoflak pieczony w prodiżu jest wilgotniejszy. By podobny smak uzyskac w piekarniku należy piec katoflaka przykrytego folią aluminiową. Zdjąc folię po godzinie, by ciasto się przyrumieniło.
Cebulę pokroic w kostkę, konserwę lub słoninkę rozdrobnic i razem przesmażyc (by cebula się zeszkliła). Podczas smażenia mieszac i starac się uzyskac w miarę jednolitą masę.
Gorącą masą cebulowo-konserwową zalac przygotowane ciasto ziemniaczane. Dokładnie wymieszac. Wszystko wylac na blachę wysmarowaną tłuszczem i piec 1,5 h w 180 stopniach. Podawac z surówką np. z kiszonej kapusty, keczupem lub innym ostrym sosem.
Kartoflak pieczony w prodiżu jest wilgotniejszy. By podobny smak uzyskac w piekarniku należy piec katoflaka przykrytego folią aluminiową. Zdjąc folię po godzinie, by ciasto się przyrumieniło.