Sposób przygotowania:
Kartoflanka góralska
Przygotowanie:
Umyte oraz obrane ziemniaki kroimy w kostkę,wkładamy do rondla,zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 20 minut.Cytryny obieramy ze skórki,kroimy w cienkie plasterki,usuwamy pestki.Bryndzę ucieramy z masłem i otartą skórką z cytryny,wkładamy do wrzącej zupy i mieszając,gotujemy 2-3 minuty.Przed podaniem do zupy wkładamy plasterki cytryny oraz posiekany koperek.
Umyte oraz obrane ziemniaki kroimy w kostkę,wkładamy do rondla,zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 20 minut.Cytryny obieramy ze skórki,kroimy w cienkie plasterki,usuwamy pestki.Bryndzę ucieramy z masłem i otartą skórką z cytryny,wkładamy do wrzącej zupy i mieszając,gotujemy 2-3 minuty.Przed podaniem do zupy wkładamy plasterki cytryny oraz posiekany koperek.