Kartoflanka góralska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smakowita zupa postna po góralsku

Kartoflanka góralska

Składniki:

Kartoflanka góralska

 

  • Składniki:
  • 500 gram ziemniaków
  • 300 gram bryndzy
  • 2 łyżki masła
  • mała cytryna
  • sól
  • szczypta cukru i pieprzu
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 5 szklanek lekkiego bulionu z kurczaka
  • 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny

Sposób przygotowania:

Kartoflanka góralska
Przygotowanie:
Umyte oraz obrane ziemniaki kroimy w kostkę,wkładamy do rondla,zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 20 minut.Cytryny obieramy ze skórki,kroimy w cienkie plasterki,usuwamy pestki.Bryndzę ucieramy z masłem i otartą skórką z cytryny,wkładamy do wrzącej zupy i mieszając,gotujemy 2-3 minuty.Przed podaniem do zupy wkładamy plasterki cytryny oraz posiekany koperek.